Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PELGER sinds 1860

Er zijn weinig families die kunnen zeggen dat zij generatie op generatie actief zijn in hetzelfde familiebedrijf. PELGER is opgericht in 1860 en inmiddels onder leiding van Eduard Pelger, de zesde generatie. Het dagelijks bezig zijn met het vak, het leveren van kwaliteit en het persoonlijke contact met de verregaande service zijn blijvende kernwaarden. Hoe is PELGER begonnen?

Begin van de negentiende eeuw was er in Nederland (met name in Friesland) veel vraag naar extra handen voor in de landbouw en deze vraag werd beantwoord uit Duitsland. De kleding die de Duitsers droegen, was van een andere kwaliteit dan in Nederland verkrijgbaar was. Door de vraag vanuit Nederland naar deze textiel, werden er het volgende seizoen stoffen meegenomen om hier aan Nederlanders te verkopen. Vele Duitsers zijn zo in Nederland hun eigen winkel begonnen en zijn er nu nog steeds veel winkels in het straatbeeld met van origine Duitse namen. Zo is Pelger ook begonnen in Den Haag. 

In 1860 begon Johannes Pelger (geboren in Hessen) een kleermakerij in de Boekhorststraat in Den Haag. Zijn zoon, Eduard, nam de kleermakerij twintig jaar later over en richtte zich ook op directe verkoop. Een hoedenwinkel en kleermakerij in één is Den Haag rijker. 

In 1900 verplaatst de winkel naar de Prinsestraat. De familie Pelger gaat boven de winkel wonen wat in die tijd erg vanzelfsprekend was. In de kelder van het pand was ruimte voor een hoedenatelier. 25 jaar later was het tijd voor een nieuwe generatie, Gerard Pelger. Ondanks dat hij niet de voorkeur had om in de winkel te gaan werken, heeft hij in 1925 de winkel overgenomen. Een bevlogen verkoper en winkelier die veel naar het buitenland trok om de winkel van de nieuwste en meest unieke kleding te voorzien. De winkel begon te groeien en werd meer dan een hoedenatelier en kleermakerij.

Na de Tweede Wereldoorlog wilde ook de vierde generatie Pelger, ook een Eduard en vernoemd naar zijn grootvader, de winkel overnemen en moest noodgedwongen opzoek gaan naar nieuwe kansen in de handel. Dat bracht hem naar Engeland en zo introduceerde hij Engelse maatpakken. Dit was zo een groot succes, dat de winkel in 1960 werd verviervoudigd en een jaar later het Predikant Hofleverancierschap bij Koninklijke Beschikking verleend werd. 

In het jaar 1976 verhuisde de pakkenwinkel Eduard Pelger van de Prinsestraat naar de Hoogstraat en werden er ook schoenen aan het assortiment toegevoegd. Deze locatie aan de Hoogstraat is nog steeds dezelfde plek als waar de winkel nu is gevestigd. In 1990 stond het familiebedrijf, na een intensieve samenwerking met Engelsen, ’te koop’ en heeft de vijfde generatie, Ed Pelger, zijn kans gegrepen en de winkel overgenomen. De winkel wordt groter en bekender en is toonaangevend in Nederland op het gebied van heren(maat)kleding. Het vernieuwde wapenschild werd verleend met de bijvoegende tekst ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ en wordt boven de entreedeuren gepresenteerd. Dit wapen is een eretitel, wordt enkel uitgegeven door de koning en staat onder andere voor een goede reputatie. In 2010 is het 150-jarig bestaan van Eduard Pelger groots gevierd met medewerkers, vrienden en klanten. 

Enkele jaren later is de winkelnaam, welke door de jaren heen veelvuldig is veranderd van Joh. Pelger, E. Pelger, Pelger en Eduard Pelger, aangepast naar PELGER. Na de coronapandemie heeft in 2023 de zesde generatie het bedrijf overgenomen en staat onder leiding van, wederom een, Eduard Pelger. Tegelijkertijd staat het bedrijf voor een nieuwe uitdaging. Door de pandemie is de vraag naar kledingstijl zo snel veranderd, waardoor er gewerkt moest worden aan een vernieuwde winkelformule en aangepaste stijl. Nieuwe stijl maatpakken en meer vrijetijdskleding worden aan het assortiment toegevoegd. De zogenoemde quiet luxury business-casual stijl met een opgefriste winkel, een nieuwe maatwerk afdeling en kleermaker in huis is het resultaat. Zo blijft PELGER vertrouwd, maar toch helemaal anders.

Eduard Pelger en zijn zus Barbara (ook actief in het bedrijf) waarborgen de blijvende kernwaarden van het familiebedrijf. Met passie, gedrevenheid en de nodige kennis zijn zij dagelijks bezig om het familiebedrijf nog succesvoller te maken en om klanten te kunnen blijven verrassen met vernieuwend aanbod, de beste service en kwaliteit.

Never a trend, always in style