Sartoriale details

"Het kan zo eenvoudig zijn om u te onderscheiden"

Vakmanschap en kwaliteit. Hoe kleermakers te werk gaan en wat zijn hun 'verborgen' handtekeningen. 


 Het jasje


'Het maken van een Italiaans handgemaakt jasje duurt 25 - 30 uur'

Schouders

De schouders zijn de grootste uitdaging voor de kleermaker om te maken en is bepalend voor de fit, uitstraling, identiteit en de stijl van het jasje.

In het zuiden van Italië, waar het doorgaans warm is, zit het in het DNA om de jasjes zo los, licht en comfortabel mogelijk te maken. Deze Napolitaanse stijl maakt geen gebruik van schoudervullingen. Bij de Napolitaanse schouder inzet, oftewel een 'shirt shoulder', zijn de schoudernaden direct aan elkaar vastgezet, zoals dat ook bij een overhemd het geval is, zonder enig vorm van schouderstukken. Het armsgat sluit meer aan en zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Door deze schouderverwerking uit het jasje 'speelser' en zorgt voor een stijlvolle, comfortabele, maar informelere uitstraling. Dit komt mede door de plooien die ontstaan door het handwerk. Om een strakkere en formelere uitstraling te bereiken worden er kunnen jasjes ook in met een andere constructie gemaakt worden en worden er onder andere schoudervullingen verwerkt die de schouders van het jasje opvullen om meer model te geven. Het armsgat wordt hierdoor wat groter en voelt ruimer aan. Welke constructie voor uw voorkeur heeft, hangt behalve uitstraling, ook af van uw lichaamsbouw. 

Binnenwerk 

Naast de schouders is het binnenwerk van het jasje van belang. Jasjes hebben een canvas verwerking wat mede zorgt voor de perfecte en langdurige vorm en voelt comfortabel aan. Er zijn verschillende kwaliteiten canvas (te denken aan diktes en gewicht) en is meestal gemaakt van mohair, paardenhaar, wol of kamelenhaar. Canvas zit met naald en draad verwerkt tussen de bovenstof en de voering en mag niet geplakt. 

Wat is canvas?

Bij een full-canvas constructie is de gehele voorkant van het jasje verwerkt met canvas. Canvas zorgt ervoor dat het jasje naar verloop van tijd naar het lichaam vormt wat resulteert in de mooist mogelijke pasvorm en meer aansluit naar het lichaam gedurende het dragen. Bij een half-canvas verwerking is het bovenstuk van het jasje, tot aan de sluitknoop, verwerkt met canvas. Een unconstructed jasje is een in geheel nieuwe stijl en is daardoor niet vergelijkbaar met de canvas constructies. Deze vernieuwde constructie heeft, geheel tegen hun DNA in, geen canvasconstructie, geen voering en geen schoudervulling. Dit zorgt voor meer comfort en casual uitstraling en wordt vandaag de dag meer gedragen.

Borstzak, zakken en de rever

Kleermakers gaan tot in detail. De borstzak kan bijvoorbeeld recht gesneden zijn of met een kleine ronding in de vorm van een bootje, ook wel 'barchetta' genoemd. De 'barchetta' borstzak is een Zuid-Italiaanse manier om het jasje een informelere en casual uitstraling te geven. Een andere manier om een jasje een informelere uitstraling te geven is door middel van een opgestikte zakken in plaats van een klepzak. Doordat de gehele zak zichtbaar op het jasje zit, wordt het jasje sportiever en casual. Wat betreft de rever kunt u vakmanschap herkennen aan dat deze 'rollend' lopen en geen vouw bevatten. De knoopsgaten mogen hierdoor eventueel verdwijnen of mee omgeslagen worden, afhankelijk van het model. Daarnaast is heeft het soort model, bijvoorbeeld opgesneden, ook een rol bij de gewenste uitstraling. 

Stof

De stof van het jasje is een persoonlijke keuze en moet naar wens zijn. Er zijn diverse stoffenhuizen die kwaliteit stoffen weven. Cashmere, linnen en wol zijn de meest voorkomende stoffen. Wol biedt diverse gradaties aan, welke worden aangegeven in 'super' getallen. Met dit getal wordt de garendikte aangegeven. Hoe hoger het nummer, hoe fijner, soepeler, luxer maar ook kwetsbaarder de stof is. De combinatie tussen stof keuze en hoe het jasje gemaakt is maken mede de kwaliteit en comfort van het jasje. 

Details

Naast het bovengenoemde maken details ook de persoonlijkheid van het jasje. Hierbij valt te denken aan het soort knopen, verwerking van de kraag in linnen of katoen en de algemene afwerking van het jasje zoals knoopsgaten.  


Het shirt

Schouders

De schouders van een shirt kunnen op diverse manieren vervaardigd worden. Italianen maken graag gebruik van een Napolitaanse schouderinzet. Een lichte plooi in de schouderkop wat een teken geeft van nonchalance en ambacht. Bij een standaard schouder inzet lopen de naden netjes in elkaar op zodat er geen plooien te zien zijn. 

Boordkeuze en manchetten

Shirts hebben een linnen verwerking in de kraag en is afgewerkt met (de hand aangezette) parelmoer knopen. Daarnaast maken de boordkeuze (wide spread, klassiek of button down) in combinatie met de stofkeuze, manchetten (enkel - of dubbel manchet) en de pasvorm of het shirt een casual of zakelijke functie heeft.


De broek


Binnenwerk (Sartorial Interior)

Broeken hebben een los binnenwerk wat ervoor zorgt dat de band los aanvoelt, maar wel goed laat aansluiten op het lichaam. Dit herkent u als u de binnenband los ziet van de broek. Dit is een teken van kleermakerswerk. 

Fit en afwerking

Broeken hebben diverse modellen en afwerkingen. Zo is er keuze uit een wijdere fit met bandplooi, regular-fit en een slim-fit model. Behalve het model is er ook keuze aan de band afwerking (met of zonder riemlussen). Uiteraard kan de broek afgewerkt worden met of zonder een omslag. Schoenen


Contemporary

Schoenen zijn van kalfsleer en met de hand vervaardigd in Engeland. Kalfsleer is zacht en flexibel waardoor de schoen snel naar de voet vormt. Er zijn diverse modellen (derby, oxford, loafers, laarsjes en gesp) in verschillende soorten leer, te denken aan glad leer en suède. Deze schoenen zijn geschikt voor zowel zakelijk als informele momenten. 

Zolen

De zolen van schoenen zijn van leer of rubber gemaakt. Welke zool onder welk model van de schoen zit heeft te maken met de daadwerkelijke functie van de schoen. Klik hier voor een overzicht.

Sneakers

Sneakers worden casual gedragen en hebben, in tegenstelling tot klassieke modellen, direct comfort tijdens het dragen. Sneakers onder een pak? Alleen als u het echt goed combineert en het juiste informele pak daarvoor heeft.